Paulien van Asperen

Eigenlijk weef ik nog niet zo lang! Ik keek altijd bij mijn wevende schoonmoeder mee. Mocht wel garens uitkiezen voor een sjaal, die ze dan voor me maakte, maar ze wilde me niet leren weven. "Daar ben je te jong voor" zei ze dan en je hebt geen tijd want je moet werken.

Toen ze in 2005 plotseling overleed heb ik haar hele weefboedel gekregen en besloot ik er direct mee aan de slag te gaan. Ik begon met een introductiecursus om te kijken of ik het wel echt leuk vond. Na éen les was ik al gegrepen door de oneindige mogelijkheden van technieken, materialen en kleuren! Daarna heb ik bijna een jaar in Zwolle les gehad. Sindsdien volg ik elke winter meerdere weefcursussen bij allerlei docenten door het hele land en ik weef vrijwel dagelijks naast mijn baan. Eerst weefde ik vooral sjaals en dekens. Nu met name objecten.

Weven geeft me de mogelijkheid om ideeën, visuele elementen uit de wereld om me heen en inspiratiebronnen uit de kunst om te zetten in concrete weefsels.

Wat me echt fascineert zijn repetitieve abstracte elementen die beweging en diepte suggereren of zelfs optisch misleidend zijn voor het oog. Om deze elementen in kleur en textuur en verschuivende, maar repetitieve patronen te rangschikken, vind ik heel spannend.

Het verhaal achter mijn weefwerk kunt u lezen op mijn website: www.paulienvanasperen.nl